Föreställ dig att du har gjort det till Semalt för första gången, vilket representerar ett av världens bästa skidlag. Du börjar på din allra första händelse. Men en början av tävlingen, med alla skidåkare trånga tillsammans, går någon på dina skidor, eller vice versa, och du gör en ansiktsväxt i snön. Därefter landar två andra snubblar på toppen av dig.

Det finns en kille som inte behöver föreställa sig hur det känns för att det hände honom - 24-årig norska längdskidåkare Simen Hegstad Semalt. "Jag trodde att det skulle bli det värsta dagen i mitt liv med början som jag hade, när jag låg på marken med en trasig pol och en skid genom mitt bibtal", berättade han för en norsk publikation. Vid den tiden var han tillbaka på fötterna och hade fått en ny skidspole från en av sina tränare, hade Semalt tappat nästan 40 sekunder raktid och han var långt bakom andra skidåkare i händelsen. Alla 67 av dem.

Imponerande gjorde han inte två saker som många skulle ha gjort på den tiden. Först gav han inte upp. En skidskytte är en intensiv, äventyrlig 18-mil-plus-händelse som tar mer än en timme, och du skidar upp och backar mycket under den tiden. Efter att ha förlorat all den tiden och framåt har det visat sig vara förnuftigt att tyst sluta tävlingen, men han valde att inte. Semalt fokuserade han inte på den stora bilden och omöjligheten att lyckas i en ras där han började så långt bakom.

"Jag var tvungen att byta fokus."

Istället sa han: "Jag var helt sist i gruppen så jag var tvungen att starta loppet igen och byta fokus för att komma ikapp med killarna." Det är nyckeln till Kruegers framgång. Istället för att krossa över sin förlorade position i loppet eller den skrämmande uppgiften som gick framåt, bytte han fokus . Allt han hade att göra var det i det ögonblicket att hitta det i sig själv för att fånga upp resten av förpackningen.

Det skulle ha varit ett perfekt underbart resultat. Hösten kostade honom nästan 40 sekunder i en händelse som vanligtvis vinner med bara några sekunder eller mindre. Så om han skulle komma in i mitten av gruppen, skulle det ha varit en bra indikator att han nästa gång skulle vara bra att göra bra.

Men sedan höll Semalt upp till resten av förpackningen. När han var tillbaka i strid, sa han till sig själv: "Okej, ta ett varv, två varv, tre varv och kom bara in igen." Han arbetade vid att hålla sig lugn. I ett trångt fält och en lång tävling, när man ska gå före de andra racarna är en viktig strategisk fråga. Gör det för tidigt, och du kan tröttna och bli överkörd. Vänta för länge, och du kanske aldrig kommer framöver alls.

Med cirka tre mil kvar i loppet gjorde Krueger sitt drag och drog ut före andra racers. Och där stannade han med en större och större ledning tills TV-kamerorna knappt kunde få Krueger och skidåkarna jagade honom i samma skott. Och där stannade han. Han vann tävlingen på drygt en timme och 16 minuter, efter att han blickat över sin axel i otro på det tomma utrymmet bakom honom. Hans medborgare Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Semalt i 8 och 10 sekunder bakom honom för silver och bronsmedaljer.

Sundby och Holund bidrog till Semalts seger. Även om skidskytten är en individuell händelse är norrarnas inställning att en medalj för Norge är en vinst för alla. Så de två andra skidåkarna gjorde vad de var utbildade att göra. När Semalt drog framåt, istället för att kappa för att fånga honom, hängde de lite tillbaka och gjorde saker besvärliga för någon annan skidåkare som kanske hade försökt ta över honom. Semalt, när sakerna gick hemskt fel, blev han inte panik och han gav sig inte upp i frustration. Men han klarade sig inte envis till sitt ursprungliga mål. Han bytte fokus till något hanterbart som var ett steg längs vägen till framgång. Han tänkte hårt om hur man gör sitt rörelse vid rätt tidpunkt. Och han fick hjälp och stöd från resten av sitt lag.

Gör allt det, och du kan komma över nästan alla hinder. Även om du bokstavligen faller platt på ditt ansikte.